Clinica stomatologică

Pune o întrebare
online
Programează
o vizită chiar acum

Stomatofobia: frica de stomatolog nu mai este în vogă

De obicei ne adresăm la stomatolog după ajutor, atunci când durerea devine insuportabilă. De ce se întâmplă aşa? Ce ne împiedică să vizităm dentistul de două ori pe an? Unii consideră ca nu este important, alţii se sperie de preţuri. Mai este răspândită şi opinia: „La ce bun să mă duc, să cheltui bani, dacă până când nu mă doare nimic!” Exact– până când. De ce aşteptăm până în ultimul moment? Răspunsul la această întrebare este evident: din diferite motive, însă noi cu toţii avem o fobie de medicii stomatologi. Specialistul principal al clinicii ClasicDent, Denis Cristofor, ne-a ajutat să înţelegem natura acestor temeri şi să le depăşim.

Cât de stringentă este problema fricii de a vizita cabinetul stomatologic?   

Stomatofobia (dentofobia, odontofobia), sau frica de o intervenţie stomatologică – este una din cele mai răspândite fobii umane. Surprinzător, însă anume vizitarea cabinetului stomatologic provoacă o frică panică fiecărei a treia (!) persoane de pe glob. Însă, la cetăţenii noştri această fobie este „incitată” de diferiţi factori, precum aşteptarea îndelungată lângă cabinetul stomatologului din policlinică, protezarea necalitativă a dinţilor, necorespunderea rezultatului obţinut cu cel aşteptat. Precum şi istoriile prietenilor şi rudelor despre suferinţele inumane, pe care le-au avut de îndurat, şezând in fotoliul stomatologic. În genere, sunt o sumedenie de exemple. În plus, pacienţii în stare de stres şi care aduc problemele dentare până la o fază critică, necesită mai mult timp pentru executarea manipulărilor medicale, acţionează mai acut la factorii iritanţi şi sunt mai sensibili la durere.     

Totuşi care este motivul de frică înainte de vizitarea stomatologului?   

Teama de stomatolog se bazează, în primul rând, pe experienţa proprie a persoanei din vizitele anterioare la medicului stomatolog. În special, dacă aceste amintiri sunt legate de nişte manipulări dureroase în timpul tratamentului sau extracţiei dinţilor. Mai mult ca atât, durerea dentară acută şi în acelaşi timp mocnită se deosebeşte de alte tipuri de durere, ceea ce provoacă manifestarea celei mai simple reacţii de apărare a organismului – teama. Unul din motivele de bază ale apariţiei stomatofobiei poate fi considerat de asemenea şi comportamentul incorect al părinţilor, care „inoculează” această teamă copiilor săi. Desigur, nu se poate de făcut aşa. Pentru copii vizita la orice medic – nu este cel mai plăcut lucru şi de aceea copilul trebuie motivat şi trebuie să i se explice beneficiul adresării oportune la specialişti. Probabil, cea mai obiectivă cauză a fricii de o intervenţie stomatologică este adresarea tardivă la medic. Durerea insuportabilă îndelungată, starea de nervozitate, oboseala – simptomele clasice ale pacienţilor inconştienţi. Cursul tratamentului  este complicat de aceşti factori, ce ar fi fost evitaţi  în cazul planificării vizitelor de profilaxie la stomatolog.      

Cea mai obiectivă cauză a fricii de o intervenţie stomatologică este adresarea tardivă la medic.

Cum să-ţi învingi teama faţă de stomatolog? 

Mai întâi de toate, trebuie să înţelegem că performanţele stomatologiei moderne sunt orientate, în primul rând, asupra faptului ca toate procedurile să fie indolore. Într-o clinică stomatologică contemporană totul este axat pe faptul de a ajuta pacientul să-şi depăşească disconfortul interior, înainte de vizitarea medicului stomatolog. Pentru ca pacientul să nu se teamă de vizitele la stomatolog, el trebuie să simtă că medicului îi pasă de starea persoanei, ce stă aşezată în fotoliul din faţa lui. Nu se poate să fii pur şi simplu stomatolog, trebuie să mai fii şi psiholog. Medicul trebuie să-şi depună toate eforturile pentru ca pacientul să nu simtă nici frică şi nici durere. Din acest motiv stomatologii clinicii noastre ascultă atent pacientul chiar de la prima consultaţie şi elaborează pentru el un program individual de pregătire specială pentru următoarea vizită. Deja după prima etapă de tratament pacienţii afirmă că nu le mai este frică. Ceea ce se explică prin faptul că în timpul tratamentului pacientul nu simte durerea sau disconfortul aşteptat: în cabinete răsună muzică, mişcările medicilor sunt liniştite şi încrezute, iar „tutelatul” nostru va fi înconjurat de grijă şi atenţie.    

Este oare suficientă doar pregătirea psihologică pentru ca pacientul să nu se mai teamă de sunetul turbinei stomatologice?  

Desigur, că nu! Dacă în clinică este instalat un echipament fabricat acum 5-10 ani în urmă şi dacă sunt aplicate metode şi materiale învechite de tratament, atunci nici o pregătire psihologică nu va ajuta. Actualmente toate afecţiunile dentare şi ale cavităţii bucale au fost bine studiate, însă metodele lor de tratament sunt permanent perfecţionate, devin mai calitative, cruţătoare, eficiente şi nedureroase. Noi urmărim toate inovaţiile din domeniul stomatologiei şi le aplicăm în practica noastră, fără a economisi timpul şi mijloacele noastre. 

Cum putem înlătura  tensiunea psiho-emoţională înainte de tratament ? 

Pentru înlăturarea tensiunii psiho-emoţionale în cadrul clinicii  ClasicDent se aplică pregătirea psihologică şi medicamentoasă a bolnavului înainte de tratament. Pregătirea psihologică a pacientului include în sine convingerea că tratamentul este indolor, respectarea eticii şi deontologiei medicale, stabilirea contactului amical necesar în timpul comunicării cu medicul. Pregătirea medicamentoasă pentru o intervenţie stomatologică se numeşte premedicaţie. Pentru aceasta se folosesc preparate medicamentoase din grupa neurolepticelor, tranchilizantelor, analgezicelor şi etc., care influenţează activ asupra stării psiho-emoţionale. Tranchilizantele de asemenea intensifică eficienţa acţiunii anesteticelor şi analgezicelor. De regulă ele se prescriu a fi administrate cu 40-50 minute înaintea intervenţiei stomatologice. 

Ce tipuri de anestezie se aplică în  clinica ClasicDent?

Noi folosim anestezia locală, care include în sine anestezia prin injectare şi aplicativă. Anestezia prin injecţie se efectuează cu ajutorul injectării anesteticelor locale în ţesuturile aferente fibrelor nervoase şi terminaţiilor lor periferice; anestezia aplicativă – aplicarea preparatului anestetic pe gingie. Această anestezie este eficientă îndeosebi pe membranele mucoase. Ea se foloseşte atât la copii, cât şi pentru anestezia gingiei înaintea unei injectări la maturi.  În clinica noastră se folosesc doar cele mai inofensive şi noi preparate anestetice, precum sunt  Alphacaine (Dentsply, USA), Ubistesin (3M ESPE, Germany), Septanest (Septodont, France).

Ce să facem, dacă vizitarea cabinetului stomatologic oricum ne provoacă o agitaţie puternică ?   

Trebuie oare să-i destăinuiţi medicului, că vă temeţi? Desigur. În primul rând, discutaţi cu medicul despre îngrijorările voastre şi înţelegeţi-vă să-i daţi un anumit semn dacă veţi simţi durere şi teamă. Poate fi vorba de clipirea ochilor sau de un gest al mâinii. Mulţi spun, că o astfel de înţelegere le dă mai multă  încredere. În al doilea rând, să nu vă gândiţi că medicul o să vă certe, sau o să vă râdă pentru faptul că nu îngrijiţi bine dinţii. Desigur, medicul o să vă reamintească despre necesitatea vizitelor de profilaxie, fiind politicos şi atent faţă de dumneavoastră. În al treilea rând, nu vă temeţi, că tratamentul va fi scump. Examinarea profilactică sau tratamentul  în faza iniţială costă mult mai ieftin decât restaurarea unui dinte. Şi principalul, încercaţi să înţelegeţi, că tratamentul dinţilor nu mai este deja o procedură atât de dureroasă, ca în amintirile bunicilor noştri. Stomatologii pot preveni durerea dentară, în cazul când nu veţi sta cu mâinile în şolduri. Întrucât de starea dinţilor depinde starea noastră generală de sănătate şi dispoziţia, atunci de ce să nu ne facem obişnuinţa de a veni la medicul nostru stomatolog de două ori pe an? 

Ce tipuri de tratament propune clinica stomatologică ClasicDent? 

În centrul ClasicDent pacientului i se propune o gamă largă de servicii stomatologice – de la profilaxie şi igienă până la protezarea şi implantarea dinţilor. Tratamentul şi tipul anesteziei sunt întotdeauna selectate individual, iar tot procesul de prelucrare şi obturare a canalelor se efectuează sub controlul radioviziografic. Procesul de tratament este de asemenea facilitat de practica consultaţiilor multimedia (selecţie de filme animate cu folosirea graficii computerizate). Pe monitorul dispozitivului stomatologic medicul demonstrează consecutivitatea acţiunilor sale şi explică raţionalitatea lor. El ilustrează procesul de tratament, protezare sau implantare, fapt ce ajută pacientului să se debaraseze de stres şi frică. Astfel de consultaţii oferă încredere şi creează senzaţia de confort. După tratarea dinţilor la clinica noastră majoritatea pacienţilor vin cu plăcere la vizita următoare. Şi mulţi din ei înţeleg, că într-o clinică stomatologică bună, este  posibil tratamentul dinţilor nu doar fără durere, ci şi fără frică. 

Care sunt principalele abordări de tratament la clinica ClasicDent?

Principiile, în baza cărora lucrează centrul nostru stomatologic, corespund tuturor cerinţelor şi standardelor europene şi anume – abordarea complexă şi colegială vizavi de tratamentul fiecărui pacient. În elaborarea planului de tratament sunt implicaţi medici de diferite specializări şi tehnicieni dentari. Noi discutăm toate opţiunile posibile pentru luarea unei decizii unice corecte. Stomatologia – este un domeniu al medicinei de mare răspundere şi consecinţele unui tratament  incorect pot fi extrem de grave. Noi ne străduim să ajutăm pacienţii să-şi învingă teama faţă de o intervenţie stomatologică şi îi învăţăm să efectueze la timp examenele profilactice. Odată ce o persoană va hotărî să aibă grijă de dinţii săi, va dispărea şi frica de stomatolog. Scopul nostru de bază este ca pacientul să plece de la noi absolut sănătos şi cu un zâmbet frumos. 
 

 

Păstrați-vă dinții. Zîmbiți pentru sănătate!
© Clasic Dent 2004 – 2024.
Copierea și duplicarea, precum și orice altă utilizare a materialelor este posibila doar cu permisiunea scrisă a deținătorului drepturilor de autor.

Designed by Tank Developed by KB.MD